Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

7ο Συνέδριο Επιστημόνων Φροντίδας Χρόνιων Πασχόντων


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ  ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ                   
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.)
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        
                                                         
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε  ότι ολοκληρώθηκε  με επιτυχία το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιστημόνων Φροντίδας Χρονίως Πασχόντων που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου 2017. Στο συνέδριο συμμετείχαν  επιστήμονες με διεθνές κύρος από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και περισσότεροι από 250 επαγγελματίες υγείας από πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
Το τριήμερο συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη φροντίδα ηλικιωμένων και τις εργασίες του απασχόλησε ιδιαίτερα η αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας, όπου σε ειδικό στρογγυλό τραπέζι παρουσιάστηκε το πρόγραμμα ΑDVANTAGE JA on Frailty από εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας & Παρέμβασης, που είναι οι εθνικοί εταίροι στην υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος. 



Το συμπέρασμα που εξήχθη ήταν, πως με δεδομένο το πρόβλημα  της δημογραφικής γήρανσης θα πρέπει η αντιμετώπιση της Γηριατρικής Ευπάθειας να αποτελέσει προτεραιότητα για τα ευρωπαϊκά Συστήματα Υγείας και στο πλαίσιο αυτό δεν απαιτείται μόνο η συμβολή της Ιατρικής Κοινότητας, αλλά η συμμετοχή όλων των επιστημονικών κλάδων που εμπλέκονται, όπως Νοσηλευτικής, Φυσικοθεραπείας, Κοινωνικής Εργασίας και όλων εν γένει των επιστημών Υγείας. Επομένως, για την ελληνική πραγματικότητα προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει  η συνεργασία μεταξύ όλων των ειδικοτήτων και η δημιουργία νέων δικτύων, αλλά και η δικτύωση των Μονάδων Υγείας με υφιστάμενα δίκτυα, όπως το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι. Προτεραιότητες, επίσης, πρέπει να αποτελέσουν η εκπαίδευση όλων των επαγγελματιών υγείας στην  αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής νόσου της Γηριατρικής Ευπάθειας, η ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού και  των ιδίων των ηλικιωμένων και η εκπαίδευση των άτυπων φροντιστών.

Στην ίδια κατεύθυνση αναπτύχθηκε προβληματισμός για τα ζητήματα φροντίδας των ασθενών με νόσο Alzheimer, καθώς και των φροντιστών τους. Στο πλαίσιο αυτό το μοντέλο εξειδικευμένης μακροχρόνιας φροντίδας που παρουσιάστηκε από την επιστημονική ομάδα «ΑΚΤΙΟΣ» - Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έδειξε πως και στη χώρα μας μπορούν να αναπτυχθούν ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας σε όλα τα επίπεδα. Εκτός όμως από το παραπάνω πρόγραμμα παρουσιάστηκαν και καλές πρακτικές φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων από τις Μ.Κ.Ο. «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», οι οποίες μάλιστα παρέχονται δωρεάν στους ωφελούμενους, ενώ παράλληλα από τους ίδιους φορείς παρουσιάστηκαν και δράσεις πρόληψης και προαγωγής της υγείας.
Ένα άλλο πεδίο ενασχόλησης αφορούσε τα ιατρικά λάθη, τα οποία διεθνώς αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνεδρίου Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Τα ιατρικά λάθη είναι μια πραγματικότητα σε όλο τον κόσμο, αλλά με σωστή διαχείριση μπορούν να αποφευχθούν μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, αρκεί η διαχείριση αυτή να περιλαμβάνει την αναγνώριση του λάθους και την διατύπωση συγνώμης.

Η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας “The Doctor” (1991) και ο σχολιασμός που ακολούθησε, ανέδειξε τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την «Υγεία» από τη «χρόνια νόσο» και πως η τελευταία ανατρέπει την οικογενειακή, κοινωνική και επαγγελματική ζωή των ασθενών. Το ηθικό δίδαγμα ήταν πως η ευαισθητοποίηση και η ανθρώπινη προσέγγιση των ασθενών από τους επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι δεδομένη, χωρίς να χρειάζεται να αποκτήσουν οι ίδιοι  μια βιωματική σχέση με την ασθένεια προκειμένου να υιοθετήσουν μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση του χρόνιου πάσχοντα.
Σε ειδικό στρογγυλό τραπέζι Γενικών Ιατρών αναλύθηκαν και απαντήθηκαν συνήθη ερωτήματα που αφορούσαν τη διαχείριση ασθενούς με αναιμία στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν και Σύλλογοι Ασθενών, όπως η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας, ο ΣΟΨΥ Πάτρας και ο Σύλλογος Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. Οι πρόεδροι  των  παραπάνω Συλλόγων ανέδειξαν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ασθενείς, αλλά και τις δράσεις που υλοποιούν για την ενδυνάμωση των μελών τους, τη ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη και την προστασία των Δικαιωμάτων των ασθενών. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε η ανάγκη για τακτική επικοινωνία των Συλλόγων Ασθενών τόσο μεταξύ τους όσο και με τις Μονάδες Υγείας, ώστε μέσα από προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων να προκύψουν κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες  με στόχους την προστασία των Δικαιωμάτων των ασθενών  και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.


Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου υλοποιήθηκαν στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου, προληπτικές εξετάσεις για ηλικιωμένα άτομα, από εξειδικευμένα στελέχη της Μ.Κ.Ο. «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» και εθελοντές της Μ.Κ.Ο. «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ».

Τέλος,  για την επιτυχία του Συνεδρίου θέλουμε  να ευχαριστήσουμε τους συνδιοργανωτές φορείς, που ήταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Λάρισας, η Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και ο  Σύλλογος Αποφοίτων του ΠΜΣ «ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ». Επίσης, θα θέλαμε να τονίσουμε τη συνεισφορά των κάτωθι τοπικών επιχειρήσεων που με τη στήριξη και τις διευκολύνσεις  που μας παρείχαν βοήθησαν καθοριστικά στην επιτυχία του Συνεδρίου:

·        Χοιροτροφική Ηλείας – Άσπρα Σπίτια Ηλείας
·        Κουταβάς Α. & Α. – Βαρθολομιό Ηλείας
·        Κτήμα Μερκούρη
·        ΗΛ.ΒΙΖΑΧ Αφοι Χρονόπουλοι
·        Δημήτρης Γουργούλης – Ζαχαροπλαστείο Ζαχάρω Ηλείας
·        Παπακανέλλος Ι.Δ. Αρτοποιεία – Ζαχαροπλαστεία Πάτρα
·        Διεύθυνση Ξενοδοχείου OLYMPIC VILLAGE HOTEL
·        Χορευτικό συγκρότημα  Ήλιδος


      ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Π.Μ.Σ. «ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ»

                                    
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΝΤΗΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΕΛΕΝΗ ΑΛΜΠΑΝΗ

















































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κορέστεια

Τα Κορέστεια είναι πλινθόκτιστα εγκαταλελημμένα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας κοντά στην Καστοριά.  Θέατρο αλλοτινών πολέμων και σκηνικό τα...